Μπύρα : Γεύση και άρωμα

Malt-Pilsen          hops1395407212532c396c9102e

Οι περισσότερες  μπύρες μαζικής παραγωγής ανήκουν σε ενα μικρό ποσοστό των ειδών που υπάρχουν. Αν πιστεύετε οτι οι Heineken, Amstel, Mythos, Alfa, Bud, Miller, Perroni, Becks κλπ μοιάζουν πολύ μεταξύ τους έχετε δίκιο. Είναι όλες ελαφριές μπύρες τύπου lager με παρόμοιο γευστικό προφίλ.

Τα βασικά συστατικά της μπύρας ρίναι τα εξής : δημητριακά (συνήθως κριθάρι αλλά μπορεί να συναντήσουμε και σιτάρι ή σίκαλη), λυκίσκος και άλλα πρόσθετα συστατικά .

Τα δημητριακά είναι το βασικό συστατικό της μπύρας. Από το κριθάρι ή το σιτάρι προέρχονται όλα τα ζυμώσιμα σάκχαρα και από αυτά τα σάκχαρα παράγεται το αλκοόλ.

Ο λυκίσκος είναι ένα ρητινώδες βότανο. Ο λυκίσκος προστίθεται στη μπύρα τις τελευταίες εκατονταετίες επειδή τα έλαια του λυκίσκου περιέχουν μια φυσική συντηρητική ουσία που διατηρεί τη μπύρα αναλλοίωτη. Οι μπύρες μαζικής παραγωγής συνήθως περιέχουν ελάχιστο άρωμα ή γεύση λυκίσκου. Αν σας αρέσει το άρωμα του λυκίσκου τότε θα πρέπει να αναζητήσετε πιο αρωματικές μπύρες απο μικροζυθοποιίες.

Εκτός από τα δημητριακά και τον λυκίσκο στην μπύρα προστίθεται και η μαγιά που ζυμώνει τα σάκχαρα των σιτηρών, νερό, και σε κάποιες περιπτώσεις κεράσι, κόλιανδρο, τζίντζερ, σοκολάτα, μέλι, ό,τι μπορείτε να φανταστείτε. Αυτά τα πρόσθετα συστατικά ευθύνονται για τις πιο πολύπλοκες γεύσεις που συναντούμε σε «ειδικές» μπύρες.

Η γεύση της μπύρας προέρχεται λοιπός απο τα παραπάνω συστατικά. Πως όμως αποδίδονται αυτες;

  • Από το φουρνισμένο κριθάρι: μπισκότο, καραμέλα, σοκολάτα, καφές
  • Από τον λυκίσκο: βότανα, κίτρο, πεύκο
  • Από τα σάκχαρα των δημητριακών: γλυκά φρούτα, καραμελωμένη ζάχαρη, μαύρη ζάχαρη/μελάσσα

Το κριθάρι παράγει βαθύτερες γεύσεις ανάλογα με το πόσο πολύ έχει φουρνιστεί. Το ελαφρώς φουρνισμένο κριθάρι παράγει γεύσεις δημητριακών και μπισκότου. Τα πιο φουρνισμένα κριθάρια παράγουν γεύσεις καφέ ή σοκολάτας.

Ο λυκίσκος προσθέτει μεγάλο εύρος αρωμάτων. Αν ανιχνεύσετε φρέσκα βότανα, γκρέιπ φρουτ ή πευκοβελόνες στο άρωμα της μπύρας σας, τότε αυτός είναι ο λυκίσκος που προσπαθεί να επικοινωνήσει μαζί σας. Ο λυκίσκος προσθέτει επίσης πικράδα, οπότε οι μπύρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου είναι συνήθως και πιο πικρές. Οι οπαδοί του λυκίσκου λατρεύουν την πικράδα του στη μπύρα και αντίθετα με ό,τι πιθανώς πιστεύετε, η ποιοτική πικράδα στη μπύρα είναι ιδιαίτερα εύγευστη. Οι μπύρες με έντονο χαρακτήρα λυκίσκου καθαρίζουν τον ουρανίσκο και δημιουργούν την κατάλληλη αντίθεση στα λιπαρά φαγητά .

Τα σάκχαρα των δημητριακών δεν ζυμώνονται όλα , και όπως τα αζύμωτα σάκχαρα του σταφυλιού γλυκαίνουν το κρασί, έτσι αυτά τα υπολείμματα σακχάρων δίνουν στη μπύρα μια γλυκειά γεύση. Αυτά τα σάκχαρα συνεργάζονται με άλλα φυσικά συστατικά της μπύρας και παράγουν γεύσεις από μαύρη ζάχαρη, μελάσσα, καραμελωμένη ζάχαρη, ή φρούτα όπως μήλα και σταφίδες.

Ας περιγράψουμε μερικά στυλ τα οποία είναι δημοφιλή και μερικά λιγότερο δημοφιλή. Δεν θα ονομάσω κανένα από τα είδη, τα παραθέτω απλά ως αναφορά για να καταλάβουμε το εύρος τω γεύσεων και αρωμάτων που μπορούμε να συναντήσουμε :

  1. Κρεμώδης υφή, εντυπωσιακή συνήθως όψη στο ποτήρι, ελαφριά παρουσία λυκίσκου αλλά υψηλόβαθμη σε αλκοόλ, συχνά με νότες ελαφρών φρούτων και καραμελωμένης ζάχαρης
  2. Ήπιες βυνώδεις γεύσεις από ψημένο ψωμί ή άχυρο, έντονη παρουσία λυκίσκου και αρκετά πικρή, αλκοόλ πάνω από τον μέσο όρο, μέτριο ανθρακικό, ταιριάζει απόλυτα με τηγανιτά και άλλα φαγητά
  3. Πολύ δυνατή μπύρα με χρώμα ανοιχτό καστανό ή χαλκού, συχνά με έντονη παρουσία λυκίσκου και νότες από γλυκό πεπόνι, μήλο ή καραμέλα. Απολαμβάνεται σκέτη ή με πούρο
  4. Ήπια, ξανθιά, ελαφρύ σώμα με μέτριο ως ελαφρύ χαρακτήρα λυκίσκου
  5. Λίγο ανθρακικό, λίγο ως καθόλου άρωμα, χρώμα χρυσόξανθο ως χάλκινο
  6. Συχνά έντονα ανθρακώδης με εντυπωσιακό αφρό, νότες καραμέλας ή βουτύρου και κάποια χαρακτηριστικά αρώματα κελαριού ή εξοχής
  7. Συχνά μαύρη, έντονος αλκοολικός βαθμός, πλούσιες βυνώδεις γεύσεις που συχνά θυμίζουν σκούρα φρούτα όπως δαμάσκηνο ή σταφίδα. Απολαμβάνεται σκέτη.
  8. Ξανθιά, θολή, αστραφτερό χρώμα, ελαφρώς ξινή, δροσιστική, συχνά με αρώματα τσιχλόφουσκας, μπανάνας ή γαρύφαλου

Αυτά τα λίγα λοιπόν σχετικά με το αγαπημένο μου ποτό. Οι παραλαγές είναι πάρα πολλές όπως έχουμε δεί και σε προηγούμενες καταχωρήσεις, ο κόσμος της μπύρας όμως είναι ατελείωτος και σίγουρα θα βρείτε αγαπημένες μπύρες σε όποιο είδος και να ψάξετε.

Σχολιάστε